Hiç "Saçaklı Mantı" Tattınız mı?
Ayvalık'ta yemek kültürü Ege ve Akdeniz mutfağının etkisinde. Kentte Balıkesir yöresine has mahalli yemekleri tatma imkanı da bulabilirsiniz. Ayvalığın zeytini çok ünlü. Ufak imalathanelerde üretilen zeytinyağlarıyla yapılan yöresel yemekleri tatmanızı öneririz. Mahalli yemekler arasında "saçaklı mantı" ve "keşkek"i mutlaka denemelisiniz. Ayvalık ve adalarında bir çok balık restoranı bulunuyor. Burada levrek, çipura, sinarit, ahtapot ve mezgit gibi balıkları yiyebilirsiniz. Özellikle hamsiden bile küçük olan papalina balığını denemelisiniz. Keza papalina bu yörenin özel balığı. Yöreye özgü bir başka yemek ise deniz börülcesi. Deniz börülcesi genellikle rakının yanında meze olarak yeniliyor. İstifno otu salatası, zeytinyağı ve sarmısak soslu radika rakıya eşlik eden diğer mezeler. İlçedeki restoranların mönülerinde kuzu etiyle yapılan marasa, arapsaçı, turp otu, radika, kurutulmuş ahtapot ızgara, kabak çiçeği dolması, fava, lor tatlısı, buzlu badem gibi zengin seçenekler var. Ahtapot köftesi ise Ayvalık'ta tadabileceğiniz en ilginç yemeklerden biri. Kıyma makinasında çekilen ahtapot, maydanoz, kaşar peyniri, sarmısak, dere otu, baharat, nişasta ile hazırlanan malzemede iyice yoğruluyor.