Mavru Kefalinden Mavi Yengece
Bütün bölge Köyceğiz, Dalyan, Sarıgerme, Ekincik, Dalaman yöresel tatlardan uluslararası mutfağa kadar çeşitli mönülerin bulunduğu zengin lezzet seçenekleri ile hizmet veriyor.
Yöresel yemeklerin yanı sıra bölgede yer alan lüks otellerin seçme mutfaklarında leziz yemekler yiyebilirsiniz. Ayrıca balık lokantalarından, kebapçılara, kır lokantalarından, fast-food'a kadar çok sayıda seçenek mevcut. Ama bu bölgedeyseniz, mutlaka deniz ürünlerinin tadına bakmanızı öneririz. Özellikle bölgede bolca çıkan kefalin ızgarasının, buğulamasının tadına doyulmuyor. Dalyan'da kefalin tadı başka. Etinde toprak kokusu bulunmayan kefalin Dalyan'da 22 çeşidi yakalanıyor. Yapısı ve gözüne göre tanınan bu balığın en makbulü, "koca kafa" denilen Mavru Kefali... Dalyan'daki kefaller hem tatlı hem de tuzlu suda yaşadığı için, farklı lezzete sahip. Aynı şartlarda levrek, çipura ve yayın balığı da Dalyan'ın lezzetlerinden. Balıklar yumurta bırakmaya Dalyan'a girip sığınıyor. Sonra da denize açılıp doğal yemle besleniyor. Fosfor zengini havyarı, mumlanıp tüketilirken, kefallerin kömürde ızgarası, tavası, buğulama ve pilakisi yapılıyor.
Ayrıca Dalyan bir havyar cenneti. Irmağın içinde sağlı sollu havyar merkezlerini göreceksiniz. Büyük şehirlere nazaran çok ucuz ve taze. Havyarın yanı sıra çiçek balı da yöreye has lezzetlerden.
Dalyan'a bir başka özgü tat da mavi yengeç. Dünya mutfaklarında son derece pahalı, lüks ve erişilmez olan mavi yengecin, Dalyan'da kömür ızgarası ve haşlaması gayet makul fiyatlarla satılıyor. İztuzu Sülündür Gölü çevresinde toplanan deniz börülcesi (Geren) limon, zeytinyağı ve sarımsak sosuyla yenirken, ağızda lezzet kazanan bir meze çeşidi. Mevsiminde ağaçlara sarılarak yetişen ve bir sarmaşık türü olan "Sılcan yoğurtlaması" da ilgi gören yiyecekler arasında.